Tiistai 6.10.2020

Tiistai 6.10.2020

Liittokokoukseen ovat tervetulleita kaikki kansallisten seniorien jäsenet. Kokouksessa on runsaasti monipuolista ja houkuttelevaa oheisohjelmaa Savonlinnan kaupungin luonnonläheisessä ympäristössä.

TIISTAI 6.10. oheisohjelma

Punkaharjun - Kerimäen kiertoajelu

Klo 10-12.30 Kiertoajelu bussilla, kesto 2,5 tuntia. Hinta 25 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Lähtö linja-autolla Spahotel Casinon edestä. Ajetaan Punkaharjulle, harjualueen läpi ja Lusto-metsämuseon kautta Kerimäelle. Pääsemme ihastelemaan Punkaharjun kansallismaisemaa ja Kerimäen lumoavia ja historiallisia maisemia Ruskan loistossa. Metsämuseo Luston vierailun jälkeen käydään Kerimäen keskustassa ja Kerimäen kirkossa.

Ensiksi ajetaan Punkaharjun kylän keskustaan.  Matkalla nähdään Puruveden kauniit maisemat. Puruveden herkku hopeakylkinen muikku on saanut Euroopan Unionin maantieteellisen merkinnän (SMM).

Paluumatkalla ajetaan harjutietä, joka huokuu vanhaa historiaa alkaen viimeisestä jääkaudesta. Keisarin määräyksestä harjutien alueella kiellettiin puiden kaato ja kaskeaminen 1800 luvulla. Punkaharju on syntynyt jääkauden mannerjäätikön vetäytymissuunnan suuntaisesti. Se on ollut jo varhain eräkävijöiden kulkureitti.

Metsämuseo Lusto toimii metsäkulttuurin lähteillä Punkaharjulla. Sen näyttelyt kertovat elämyksellisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Luston näyttelyt tarjoavat kiehtovaa nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden.

Laukansaaressa, lähellä Lustoa, sijaitsee tutkimus- ja puulajipuisto, jossa on nähtävillä yli sata puulajia ja erikoismuotoa. Suurin osa viljelmistä on perustettu 1920- ja 1930 luvuilla. Alueelta löytyy myös Suomen pisimmät puut.

Harjuluontoa kauneimmillaan edustaa maailman vanhimpiin kuuluva luonnonsuojelualue, josta perustettiin kruunupuisto jo vuonna 1843.

Lustosta matka jatkuu Kerimäelle ja reitti kulkee Ruokolahdentien kautta, joka on vanhaa savolaista perinnemaisemaa. Varhain aamulla tai myöhään illalla voi tien varrella nykyisin nähdä karhuemon pentujensa kanssa, peuroja ja muista metsän eläimiä.

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkon, kristikunnan suurimman puukirkon on suunnitellut arkkitehti A.F.Granstedt. Axel Magnuksen ja Theodor Tolpon urakoiman kirkon vihkiäisiä vietettiin helluntaina 1848. Istumapaikkoja on 3300 ja tilaa kirkossa on kaikkiaan 4000-5000 hengelle. Kirkko on osa Kerimäen identiteettiä. Se on kesäaikaan toimiva jumalanpalvelushuone, konserttikirkko sekä turistikohde.

Laivaristeilyt tiistaina

Risteily no 3. klo 14.00 – 15.30 Kaupungin ympäri moottorilaivalla M/S IEVA tai M/S ELVIIRA

Risteily no 4. klo 14.00 – 15.30 Risteily saaristossa höyrylaivalla, S/S Punkaharju

Risteilyjen sisällöt ja tarkemmat ohjeet löydät maanantain ohjelmasta. Kannattaa merkitä itselle muistiin mille matkalle on ilmoittautunut, risteily numero, päivämäärät ja kellonajat. Saamme viihtyä yhdessä mukavassa seurassa.

Oheisohjelmiin ilmoittaudutaan senioriliiton sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta, www.senioriliitto.fi liittokokoukseen ilmoittautumisen yhteydessä.