Danny aikoo laulaa kuolemasta uudella levyllään: ”Vanheneminen on suuri lahja”

Danny aikoo laulaa kuolemasta uudella levyllään: ”Vanheneminen on suuri lahja”

Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen, Danny, toivoo elämältä ennen kaikkea aikaa. Keväällä Danny aikoo laulaa kuolemasta uudella levyllään. Hän on peilannut omaa aikaansa vuosikymmeniä – ja haluaa jatkaa elämäntyötään niin pitkään kuin mahdollista.

Teksti: Tiina Saari, kuvat: D-Tuotanto, Arkisto

 

Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen, Danny, 78, veti 77 konserttia viime vuonna. Jokaisena iltana hän lauloi kolme tuntia ja 10 minuuttia.

– Se tarkoittaa sitä, että hengityselimeni ja sydämeni ovat hyvässä kunnossa. En ole koskaan ollut salilla käyvä kuntointoilija. Laulaminen pitää kuntoani yllä!

Koronapandemia ja sen myötä tulleet rajoitukset ovat tänä vuonna vieneet Dannyn työt, niin kuin monen muunkin muusikon. Viimeksi Danny oli lavalla tammikuussa.

– Oletin jo tehneeni elämäntyöni viimeisen kiertueen. Vaikka olen jo tämän ikäinen, minulle on tarjottu keväällä mahdollisuus vielä uuteen levyyn uusien tekijöiden kanssa. Ammatti-ihmiset ovat antaneet arvoa sille, että olen jaksanut roikkua mukana.

Dannyltä sanoo luovansa parhaillaan ”uudentasoista ja uudentyyppistä musiikkia”. Hänen lauluntekijänsä on tällä kertaa Janne Rintala, jonka käsialaa ovat esimerkiksi Arttu Wiskarin ja Eerika Vikmanin tuoreet hitit.

Danny toteaa tiedostavansa, että ihmiset ovat kautta aikojen rakastaneet hyviä tarinoita. Sellaisia haluaa esittää nyt myös uusi-ilmeinen Danny.

– Janne Rintala on ollut viime vuosien yhteiskunnallinen peili, hän on osunut aikaansa lähes jokaisella laulullaan.

Danny on peilannut omaa aikaansa vuosikymmeniä. Hän iloitsee siitä, että voi yhä tarjota ihmisille elämyksiä musiikin kautta – ja samalla myös keinoja selvitä elämässä.

– Yksi virus on muuttanut vuodessa ihmisten käyttäytymistä ja arvomaailmaa. Kuolema on astunut voimakkaasti esiin viimeisten kuukausien aikana.

Danny pohtii, että maailmassa on olemassa koronaviruksen lisäksi satoja viruksia, joita vastaan ei ole vielä kehitetty rokotteita.

Vaikka ihmiset eivät mielellään puhu kuolemasta, Danny aikoo laulaa tulevana keväänä myös siitä. Musiikkineuvos toteaa suhtautuvansa kuolemaan luonnollisena osana ihmisen elämän kaarta.

– Kuolemaa on täysin tarpeetonta pelätä. Kun kuolema tulee, se ei kysele. Jos elinpäiviä saa, jokainen niistä on arvokas. On ilo saada elää!

– Vanheneminen on suuri lahja. Vielä suurempi etu on, jos saa vanheta ilman sairauksia.

Dannyllä on ollut diabetes 50-vuotiaasta lähtien. Siksi hän pitää arvossa raitista ilmaa, suhteellisen raittiita elämäntapoja sekä hyvää ravintoa ja seuraa.

– Oli tärkeä asia saada selville tämä puute terveydessäni. Siitä lähtien olen noudattanut lääkitystä ja käynyt kerran vuodessa kuntotarkastuksessa lääkärissä. Saan ohjeet, miten olisi hyvä edetä niin, että elämä säilyy, Danny kertoo.

Lue Dannyn haastattelu kokonaan täältä!