Pääsiäistervehdys 2020 - Kristus on ylösnoussut

Pääsiäistervehdys 2020 - Kristus on ylösnoussut

Kirkollisen pääsiäistervehdyksen on kirjoittanut rovasti Anja Hänninen Keravalta.

Tämä kevätkausi on ollut yllätyksiä täynnä. Elämme nyt poikkeuksellisia aikoja. Monet meidän suunnitelmamme ovat menneet uusiksi. Tilaisuuksia ja tapahtumia on jouduttu perumaan tai siirtämään myöhempään ajankohtaan koronakriisin takia.

Mutta Pääsiäistä ei ole peruttu eikä siirretty. Kristikunta kaikkialla maailmassa viettää tätä juhlaa vuosittain. Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Silloin saavat täyttymyksen joulun ja pitkäperjantain tapahtumat. Jeesuksen syntymä jouluna ja pitkäperjantain ristin sovitus tuovat ilmi Jumalan täydellisen rakkauden jokaista ihmistä kohtaan. Pääsiäisen sanomassa ylösnousseesta Kristuksesta on edelleen kysymys Jumalan teosta ja Jumalan voimasta. Risti on tyhjä ja hauta on tyhjä – Jeesus Kristus elää. Hän on Ylösnoussut Herra.

Pääsiäisen juhlaa perinteiseen tapaan emme nyt voi viettää kokoontumalla yhteen kirkoissamme, mutta radion, television tai netin kautta me voimme osallistua ja hiljentyä pääsiäisen sanoman äärelle. Pääsiäisen sanomassa on keskeistä se, että ”Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.”

Tämä rohkaiseva ja uskoa vahvistava viesti tuo meille toivon ja ilon siitä, että elämä jatkuu. Meillä on tulevaisuus ja toivo. Pääsiäisaamuna tämän ilosanoman kuulivat ensimmäisenä Jeesuksen haudalle kiiruhtaneet naiset. He tulivat tyhjälle haudalle saaden siellä enkelin viestin, että Jeesus on noussut ylös. Kuolema on voitettu. Viekää viestiä eteenpäin!

Vaikka tänä pääsiäisenä monet rajat ovat suljettuina, niin pääsiäisen viesti huipentuu kaikki rajat ja lukot murtavaan Jumalan rakkauteen, iloon ja riemuun siitä, että me emme ole yksin. Jumala on kanssamme. Jumalan huolenpito kohdistuu jokaiseen meistä, vaikkei se aina siltä tuntuisikaan oman elämämme arjen huolissa ja murheissa, sairauden keskellä tai elämän ja kuoleman rajalla. Ylösnoussut Herramme tuntee meidät ja tietää, mitä me tarvitsemme ennen kuin ehdimme edes kääntyä hänen puoleensa. ”Heittäkää pois kaikki maalliset murheet”, tämä kehotus toistuu ortodoksikirkon liturgiassakin niin koskettavasti, että siinä Jumala saa hoitaa meitä sillä rakkaudella, josta me saamme voimaa katsoa luottavasti ja turvallisin mielin uskossa eteenpäin.

Tänä Pääsiäisenä me olemme kotona perheen kesken. Jotkut viettävät sitä yksin kotona, palvelutalossa tai sairasvuoteella, mutta toivottavasti ei kuitenkaan unohdettuina, vailla tukea ja ystävyyttä. Voimme liikkua mahdollisuuksien mukaan ulkona ja aistia kevään heräämistä ja kuunnella lintujen laulua.  Pääsiäisen iloa pääsiäisvirren sanoin!  

 

Virsi 105:1,4

Aurinkomme ylösnousi, paistaa voitto vuorella.

Lämmin valo siellä loistaa, surut, murheet hajottaa.

Kokoon tulkaa taivaan linnut, suvi-ilmaan puhtaaseen.

Visertäkää pienet leivot, viinipuussa tuoreessa.
 

 Armon Henki täyttää mielet, murheelliset ilolla.

Rauhan tyven, puhdas ilma Jeesuksesta virtailee.

Epäilysten alta nousee köyhä sielu kiittämään.

Ikävöitsen täältä päästä kotimaahan ikuiseen.

 

Anja Hänninen, rovasti, Kerava