Pirkko Salmelo, 83, ei tunne enää olevansa yksinäinen: "Pelkään ainoastaan petipotilaaksi joutumista – entä jos en pääse liikkeelle kodistani?"

Pirkko Salmelo, 83, ei tunne enää olevansa yksinäinen: "Pelkään ainoastaan petipotilaaksi joutumista – entä jos en pääse liikkeelle kodistani?"

Seniorit Päivi Hirvonen, Salme Pihlajamaa ja Pirkko Salmelo tietävät, että ei kannata jäädä yksin neljän seinän sisälle. Kun lähtee liikkeelle, ystäviä voi löytyä. Pirkko tiivistää: ”Meitä on monta, jotka olisivat terveyskeskuksen penkillä ilman senioriyhdistyksen toimintaa.”

Turkulainen Pirkko Salmelo, 83, puhuu ihmisille paljon ja joka paikassa.

Pirkko teki sosiaalityöntekijänä pitkän uran, ja vapaa-ajallaan hän matkusti ympäri maailmaa. Nainen rakastui vastakohtien Intiaan ja lämpimiin Etelämeren saariin, kuten Rarotongaan.

Omaa perhettä Pirkko ei ole koskaan perustanut, ja aikuisiällä hän on asunut yksin.

– Minulla oli mielenkiintoinen työ ja laaja ystäväpiiri. Nyt läheisistä ystävistäni on enää vain muutama kunnossa. Sukulaisia minulla on vähän ja kaukana Oulun tienoilla.

Pikkuhiljaa Pirkko alkoi tuntea itsensä yksinäiseksi.

– En tahtonut saada aamuisin vaatteita päälle. Ajattelin, ettei minulla ole ohjelmaa koko päivänä.

– Kun tulee tähän ikään, monet tuttavat ovat joko haudassa tai dementiaosastolla. Useimmat ovat luopuneet autostaan, ja minunkin piti lopettaa ajaminen.

Pirkko ei halunnut jäädä yksin. Hän ryhtyi toimiin ja onnistui löytämään Turun kansalliset seniorit.

– Ihminen on laumaeläin. Tunsin heti, että kuulun tähän ryhmään. Yhdistyksessämme ei luetella sairauskertomuksia eikä voivotella – tunnelma on positiivinen.

Pirkko on kiitollinen ihmisille, jotka ovat tehneet yhdistyksessä vapaaehtoistyötä vuosikausia.

– Tiistaitreffeillä kahvitellaan ja kuullaan esitelmiä, joita pitävät niin professorit kuin kontra-amiraalitkin. Vaalien alla on myös poliittisia väittelyitä. Ritva Nummi järjestää meille jatkuvasti matkoja ja teatterikäyntejä.

Lisäksi Turun senioreiden elokuvakerho on yksi Pirkon suosikeista.

– Meitä on monta, jotka olisivat terveyskeskuksen penkillä ilman senioriyhdistyksen toimintaa. Kun on tekemistä, ei jouda jonottamaan lääkärille!

Muutama vuosi sitten Pirkko muutti senioritaloon, joka on täysin esteettömäksi rakennettu kerrostalo. Siellä ei ole yhtään kynnystä. Suurin osa asukkaista on eläkeläisiä, joten seuraa löytyy.

Senioritalon yhteydessä on ikäihmisten kohtaamispaikka SenioriJelppi, missä saa esimerkiksi opastusta tietokoneen ja puhelimen käyttöön.

– En tunne enää olevani yksinäinen. Pelkään ainoastaan petipotilaaksi joutumista. Entä jos en pääse enää liikkeelle kodistani? Ei luokseni tule kukaan, jos en itse lähde jonnekin.

Yksinäisyyden tunne on ikäihmisille hengenvaarallinen. Sillä on suuria vaikutuksia fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

– Yksinäisyys ennustaa ennenaikaisen kuoleman riskiä sydän- ja verisuonitautien, syöpien sekä tapaturmien kautta, kertoo kasvatuspsykologian professori Niina Junttila Turun yliopistosta.

 

Lue Patinassa julkaistu juttu yksinäisyydestä täältä!