Pisimmälle edenneet koronarokotteet tehoavat myös ikääntyneisiin

Pisimmälle edenneet koronarokotteet tehoavat myös ikääntyneisiin

Vaikka rokotukset aloitettaisiin vuoden alussa, tavallinen arki ei voi vielä alkaa.

Alustavien tietojen mukaan pisimmälle edenneet koronarokotteet tehoavat myös ikäihmisiin.

– Rohkaiseva tieto on, että Britannia on jo päättänyt ottaa rokotteen käyttöön – myös iäkkäille, kertoo Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola.

Yhden ihmisen rokottamiseen tarvitaan kaksi annosta rokotetta. Britannia on ensimmäisenä maana antanut Pfizerin rokotteelle jo erityiskäyttöluvan.

Yhdysvaltalainen Pfizer ja sen saksalainen kumppani Biontech ilmoittivat marraskuussa, että niiden kehittämä rokote antoi testeissä 95-prosenttisen suojan COVID-19-tautia vastaan. Yhtiöiden mukaan rokotteella ei ole havaittu testeissä merkittäviä haittavaikutuksia.

Myös 65–85-vuotiailla rokotteen teho on yhtiöiden mukaan yli 94-prosenttinen.

– Rokotteiden suhteen tilanne näyttää kehittyvän hyvin. Uskon, että iäkkäiden rokotuksiin päästään melko pian, Peltola arvioi.

Hänen mukaansa Euroopan lääkevirasto EMA on luvannut tehdä päätöksen Pfizerin valmistaman rokotteen myyntiluvasta 29.12.2020 mennessä. EMA on aloittanut nopeutetun myyntilupa-arvion jo neljän rokotteen osalta.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että Pfizer on testannut rokotetta 65–85-vuotiaiden ryhmällä. Lääkeyhtiö on aloittanut tutkimukset myös 12–15-vuotiaiden nuorten ikäryhmällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kerrottiin joulukuun tiedotustilaisuudessa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rokotetaan tammikuussa. Sen jälkeen aloitetaan ikääntyneiden sekä riskiryhmien rokotukset.

Suomen rokottamisjärjestyksessä huomioidaan vakavan taudin ja kuoleman riski, joka on suuri iäkkäillä ja perussairauksia sairastavilla. Terveydenhuollon työntekijöiden rokotuksilla suojataan heitä itseään ja varmistetaan terveydenhuollon toimintakyky.

Lue koko juttu täältä!