Pyhäjärvinen Taimi Nurminen, 80, sai avustuksen ja korjautti kotinsa esteettömäksi vanhuuden varalle

Pyhäjärvinen Taimi Nurminen, 80, sai avustuksen ja korjautti kotinsa esteettömäksi vanhuuden varalle

Espoossa asuva Tuula Nordström viihtyy kerrostaloasunnossaan, mutta toivoo taloyhtiöön hissiä. Suomen asuntopolitiikan tavoitteena on, että asuntokantaa korjattaisiin mahdollisimman paljon ikääntyneille sopivaksi ja ilmastoystävälliseksi.

Pyhäjärven senioreiden puheenjohtaja Taimi Nurminen, 80, asuu nykyisin yksin omakotitalossaan. Vuosia Parkinsonin tautia sairastanut puoliso Antti joutui sairaalahoitoon elokuussa 2019. Vuosi sitten marraskuussa Antille järjestyi yksiö Attendon Järvenhelmen hoivakodista Pyhäjärvellä.

Antti, 84, siirtyi tehostettuun palveluasumiseen. Hänen ei ollut enää mahdollista jatkaa arkea omassa kodissaan.

Pyörätuolille tarkoitettuja luiskia ei ollut kynnyksissä eikä ulko-ovella. Pesutilat olivat talon kellarikerroksessa rappujen päässä.

Pariskunta haki erityisesti talonsa pesutilojen remonttiin avustusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta. Heidän tarkoituksenaan oli tehdä talosta esteetön.

Ara myöntää avustusta yli 65-vuotiaille tai vammaisille henkilöille heidän omistamansa asunnon korjaamiseen. Avustusta saa enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä korjauskustannuksista.

Lisäksi Aralta voi hakea esteettömyysavustusta kotinsa liikkumisesteiden poistamiseen. Asumista voi helpottaa esimerkiksi ulko-ovien automatisoinnilla sekä kulkuluiskien, kaiteiden tai porrashissin rakentamisella.

– Meidän yhteinen bruttoeläkkeemme oli 62 euroa liian korkea. Tämän perusteella avustus evättiin, Taimi kertoo.

– Kun jäin taloon yksin, anoin uudestaan avustusta. Sain sen tänä kesänä – yksinasujana olin riittävän pienituloinen.

Vaikka Taimi sai avustuksen, hän joutui ottamaan myös lainaa remonttia varten. Säästöt olivat huvenneet puolison sairauden myötä.

– Jos sosiaalinen tarve olisi otettu huomioon, yhden remontin hinnalla kaksi vanhusta olisi kyennyt asumaan omassa kodissaan nykyistä pidemmän aikaa. Yhteiskuntaa ajatellen on huomattavasti taloudellisempaa tehdä ajoissa remontti vanhuuden varalle.

Lue Patinan juttu Tuulan ja Taimin asumisesta täältä!