Virtuaalista jouluiloa korona-aikaan!

Virtuaalista jouluiloa korona-aikaan!

Joulukortit, lasten ilo, haudoilla käynti ja kynttilän sytyttäminen läheisten muistolle kuuluvat monen jouluun korona-aikanakin. Viisi senioria kertoo, millainen on heidän perinteinen joulunsa. Tänä jouluna seniorit pitävät läheisiinsä yhteyttä eritoten digitaalisten välineiden avulla.

Kemin kansallisten senioreiden puheenjohtaja Marja-Leena Laitinen muutti Kemiin 50 vuotta sitten, mutta hän on viettänyt yhtä kertaa lukuun ottamatta kaikki joulunsa Kemijärvellä yhdessä veljensä ja tämän perheen kanssa. Marja-Leenalla ei ole omia lapsia, ja hän asuu yksin.

– Olen saanut aina mennä heidän luokseen valmiiseen jouluun omakotitaloon Pöyliöjärven rannalle. Jos oikein hyvin käy, lämmitämme myös mökkisaunan.

Yhden joulun Marja-Leena on viettänyt Intiassa.

– Äiti oli juuri kuollut vuonna 1982. Se oli kamalin joulu, joka minulla on ollut.

Tänä jouluna Marja-Leena aikoo viettää naapurinrouvan kanssa aikaa jollain tapaa, ainakin hetken.

– Tänä vuonna jouluilo jää meille kaikille pääosin virtuaaliseksi – nyt vietetään uudenlaista joulua. Minulle tämä on ensimmäinen joulu, jonka saatan viettää yksin. Kokemus on uusi, huolestuttava.

– Uskon, että minulle tulee ikävä veljenpoikia. Onneksi on nykytekniikka, jonka avulla voidaan pitää yhteyttä. Elämä on tabletin varassa lähes kaikilla.

Marja-Leena toteaa, että jouluna läheisten läsnäolo on erityisen tärkeää.

 

Kuvateksti jutun yhteydessä olevaan kuvaan: Marja-Leena Laitinen on vieraillut Kemin lumilinnassa. ”Jeesus-lapsi ja seimi ovat mielessäni jouluisin.”

 

Lue täältä lisää Marja-Leenan joulumuistoista sekä neljän muun seniorin joulusta!