Ikääntyneille on turvattava palvelut

Ikääntyneille on turvattava palvelut

KUUMA KESÄ ON OHI. Olimme Porissa heinäkuussa. Kiitos aktiivisille porilaisille osallistumisesta keskellä kuuminta kesää SuomiAreena -tapahtumaan. Porin torilla oli esittelypiste, jossa esiteltiin toimintaamme ja samalla hankittiin uusia jäseniä.

Viikon päivystys Porin torilla oli hieno suoritus paikalliselta senioriyhdistykseltä. Lehti-ilmoituksilla saimme laajaa näkyvyyttä, kun Pori oli täynnä valtakunnan päättäjiä.

Areenassa osallistuimme paneelikeskusteluun, jossa puhuttiin ikäihmisille tärkeistä asioista kuten palvelujen riittävyydestä ja rahasta sekä kotiin annettavien palvelujen laadusta ja asumisen turvallisuudesta.

Mukana oli asiantuntijana kansanedustaja Sari Raassina ja nuori Matias Marttinen, joka toimii ministeri Orpon erityisavustajana.  Korostin keskustelussa koko yhteiskunnan kattavaa ikääntyvien tarpeiden huomioimista niin julkisissa kuin yksityisissäkin palveluissa.

KAUTEMME TEEMA ”SENIORIT NETTIAJASSA” on yhä ajankohtaisempi.  Digitaaliset palvelut kehittyvät vauhdilla ja ikäihmisten on vaikea pysyä perässä. Palvelujen saavutettavuus ei aina ole kiinni fyysisestä välimatkasta vaan osaamisesta.  Tämä asettaa palvelujen järjestäjille suuret haasteet. 

Meidän on tuettava kaikin tavoin jäseniämme digitaalisten palvelujen käytössä. Liiton kouluttajat ovat tukena ja digikerhot eri puolilla maata auttavat.  Edunvalvonnassa kiinnitetään huomio siihen, että palveluissa on aina vaihtoehto, koska kaikki eivät pysty käyttämään digitaalisia palveluja.  Arki vaikeutuu, jos palveluja ei turvata vaihtoehtoisilla tavoilla.

ELÄKELÄISJÄRJESTÖJEN ETUJÄRJESTÖ EETU otti kesän alussa kantaa pankkipalvelujen turvaamiseen ikäihmisille. Kyse on itsemääräämisoikeudesta ja turvallisuudesta.  Ikäihmisiä ei pidä pakottaa hankkimaan apua raha-asioiden hoitoon.  Tähän joudutaan, jos pankit eivät tarjoa henkilökohtaista palvelua tai se on liian kallista.  Totesimme, että tarvittaessa palvelut on turvattava lailla.  Pankkipalveluissa on kyse välttämättömistä peruspalveluista.

KUUMA KESÄ ON TAKANA ja syksyn aktiivinen toiminta alkaa. Syksy on täynnä asiaa ja tapahtumia.  Liiton hallitus ja valtuusto käyvät läpi jäsenkyselyn tuloksia. Vastaukset otetaan toiminnan kehittämisessä huomioon. Syksyllä järjestetään Helsingissä kansainvälisen järjestömme ESU:n seminaari.  Jatkamme strategiamme mukaisia toimia, joilla saavutamme tavoitteemme olla Suomen kiinnostavin senioritoimija.  Hienoa, että pääsemme taas liikkeelle!

Toivotan kaikille aktiivista ja toimintaa täynnä olevaa syksyä!

Anneli Taina
puheenjohtaja
Kansallinen senioriliitto ry

Julkaistu Patinassa 4/2018