Syksyn korvalla

Syksyn korvalla

Kansallisen senioriliiton aktiivinen toiminta on kesän jälkeen päässyt käyntiin. Omat kokouksemme ja EETU-yhteistyö ovat hyvässä vauhdissa.

Puheenjohtajana haluan tuntea yhteistyökumppanit mahdollisimman hyvin.  Se antaa tilaisuuden hyödyntää kunkin osaamista ja vahvuuksia oikealla tavalla liittomme ja jäsentemme hyväksi.

Piirien puheenjohtajien ja hallituksen kokouksissa esittäydyimme toisillemme.  Valtuustossa valitaan uusi hallitus. Ehdolla olevat ovat esittäytyneet ja kertoneet koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja harrastuksistaan. Olen tavannut toimijoita kentällä juhlissa ja muissa tilaisuuksissa. On ollut mieltä lämmittävää todeta, millaisen voimavaran liittomme jäsenistö muodostaa sekä oman toimintamme että yhteiskunnan kannalta.  Joukossamme on paljon kokemusta, osaamista, aktiivisuutta ja toimintaintoa. 

Hallitus pitää keväällä strategiaseminaarin, jossa suunnittelemme toimintamme kehittämistä. Lähtökohdat ovat hyvät, kun hyödynnämme jäsentemme osaamista ja teemme yhteistyötä.   

Eläkejärjestöjen yhteinen EETU on myös pitänyt syksyn ensimmäisen hallituksen kokouksen. Saimme kokouksessa hyvän selvityksen Aalto-yliopiston ja yhteistyökumppaneiden ”Muuttuva yhteiskunta-muuttuvat palvelut” -projektista. Väestörakenteen muutos ja palvelutarpeen kasvu edellyttävät uusia ratkaisuja vanhusten asumiseen ja palveluihin.  Kuntoutus on keskeisellä sijalla, samoin erilaiset ratkaisut, joilla asuinympäristöjä muutetaan ikäystävällisiksi.

Asumisen laadun ohella mm. liikenneratkaisut, puistot, kulttuuripalvelut, kaupat ja vapaaehtoistyö tukevat omaehtoista elämää ja arjessa pärjäämistä.

Ensimmäisessä syksyn kokouksessa EETU kokosi yhteisen kannanoton, jonka veimme eduskuntaryhmille. Kiinnitimme huomiota mm. vähävaraisten eläkeläisten asemaan, oikeudenmukaiseen verotukseen, asiakasmaksujen aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin ja kuntoutuspalvelujen välttämättömyyteen ikäihmisten kannalta.

Sotea odotellessa on tärkeää, että saada vihdoin aikaan ratkaisu, joka turvaa laadukkaat ja taloudelliset palvelut ja huomioi vanhusväestön kasvavat erityistarpeet. Ratkaisuissa kannattaa muistaa itsenäisyyden juhlavuoden teema ”yhdessä”.

Kaiken touhun ohella voi iltojen pimetessä myös vain kuunnella sateen ropinaa ja nauttia kynttilän valosta ja rauhallisista hetkistä.

 

Anneli Taina

Julkaistu Patinassa 5/2017