Pääkirjoitus Patina 5/2021

Pääkirjoitus Patina 5/2021

Lokakuu oli senioritoiminnassa yhtä juhlaa, kun liitto ja monet piirit juhlivat liiton 50-vuotista merkkipäivää.

Myös monet yhdistykset ovat viettäneet kymmenvuotisjuhliaan. Lehden jutuista välittyy kuva mieltä kohottavista, hienoista juhlista, joissa tupa on ollut täysi ja tunnelma iloinen. Vihdoinkin on yhdessä voitu nostaa malja juhlivalle senioritoiminnalle!

Juhla-aika huipentuu ensi toukokuussa järjestettävään juhlaristeilyyn, joka tulee täyttymään aktiivisista senioreista. Risteilypaikkoja on ennakkomarkkinoinnin käynnistyttyä myyty jo uskomattoman suuret määrät. Pidäthän kiirettä astuaksesi laivaan!

Lehden Hän-kasvo on muun muassa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, Naisten Pankin perustajajäsen ja YLEn Aamu-TV:n Jälkihiki-kommentaattori Reetta Meriläinen. Hänen mainiossa haastattelussaan mainitaan digitaidot verkkopankin käytön näkökulmasta. Samasta aiheesta löytyy liiton viestinnän asiantuntija Petri Rytkösen juttu Patinan sivuilta.

Senioriliiton edunvalvontatyö on ollut aktiivista niin liittona kuin EETUn jäsenjärjestönä. Lähetimme syyskuun lopulla eduskuntaryhmille kannanoton valtion talousarvioesityksestä ensi vuodelle. Eläkeläisjärjestöjen keskeinen huolenaihe liittyy eläkeläisköyhyyteen, jolla on monet kasvot. Lisäksi kannoimme huolta Veikkauksen järjestöille kohdennettavista, leikattaviksi suunnitelluista määrärahoista. Tosin kannanoton jättämisen jälkeen pääministeri Sanna Marin ilmoitti, ettei leikkauksia tehdä, ja nyttemmin hallitus on päässyt sopuun Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoituksesta. Rahapelitoiminnan tuottojen väheneminen on määrä korvata edunsaajille täysimääräisesti. Päätös tosin lisää valtion velanottoa 19 miljoonalla eurolla.

Liiton omissa kannanotoissa puututaan aluevaaleihin, hoiva-alan henkilöstöpulaan ja senioriliikunnan

määrärahoihin kunnissa. Lisäksi 50-vuotisjuhlatiedotteessamme nostettiin esille vielä työelämässä olevien henkilöiden toive tehdä työtä eläkkeelle jäämisen jälkeen. Tiedote huomioitiin hyvin muun muassa Talouselämän ja Kauppalehden nettijulkaisuissa.

Rohkeasti seniori -hankkeen tilaisuudet eri puolilla Suomea ovat kiinnostaneet osallistujia. Saamme uusia jäseniä jokaisessa matalan kynnyksen tapahtumassa. Hankkeen tuottamissa lehtiartikkeleissa kerrotaan muun muassa, miten poikkeusolot ovat luoneet tilanteita, joissa eläköityminen tapahtuu etätyöpisteen äärellä ja läksiäiset ovat jääneet viettämättä. 

Kalenterivuosi alkaa olla lopuillaan ja loppuvuoden juhlat lähenevät. Kelloja on jouduttu jälleen kerran siirtämään talviasentoon. Vaikka kysymyksessä on vain tunnin muutos, se saattaa vaikuttaa monen hyvinvointiin pidemmäksikin ajaksi. Senioriyhdistyksien ja -piirien tapahtumiin osallistuminen antaa kuitenkin puhtia päiviin ja auttaa jaksamaan pimeän ajan keskellä. Toivonkin teille aktiivista marraskuuta ja iloista mieltä!