Facebook

Facebook on sosiaalisen median jättiläinen, jota maailmanlaajuisesti käyttää päivittäin 1,4 miljardia ihmistä.

Facebook – elämää ja ystäviä verkossa

Sosiaalinen media yleistyy vauhdilla arjessa ikäpolveen katsomatta. Facebook on alkanut kiinnostamaan myös seniori-ikäisiä ja suomalaisten yli 55-vuotiaiden määrä palvelussa jatkaa kasvuaan. Toisaalta nuorien määrä Facebookin käyttäjinä on alkanut laskemaan.

 

Facebookin tausta ja historia

Facebookin kehittäjinä mainitaan Mark Zuckenberg, Dustin Moskovitz, Matt Cohler, Chris Hughes ja Eduardo Saverin joista Zuckenberg toimii edelleen yhtiön toimitusjohtajana. Vuonna 2004 avatun yhteisöpalvelun alkua varjosti oikeudenkäynti ConnectU -palvelun kanssa.  Aluksi Facebook toimi korkeakouluyhteisöissä, joista se laajeni työyhteisöihin ja lopulta kaikille avoimeksi alustaksi.

Nykyään Facebookia käyttää kuukausittain noin 2,2 miljardia käyttäjää ja sitä voi käyttää lähes kaikilla älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Tämän mahdollistaa Facebookin toimiminen internetselaimilla sekä eri laite- ja ohjelmistoalustoilla toimivilla pienoisohjelmilla eli appeilla.

Facebookin markkina-arvo on yli 500 miljardia dollaria ja vuonna 2018 sen markkina-arvo on ollut parhaimmillaan noin 630 miljardia euroa. 

 

Miksi seniorit menisivät Facebookiin?

Facebookia käyttää arviolta noin 2,5 miljoonaa suomalaista, joka tekee palvelusta suosituimman sosiaalisen media alusta Suomessa. Facebook mahdollistaa niin yhteydenpidon kaukaisten sukulaisten ja ystävien kanssa, toisten ihmisten elämän seuraamisen helposti kuin erilaisiin keskusteluihin osallistumisen. Facebook on siinä mielessä myös ajanvietettä.

Seniori-ikäisille Facebook voi tarjota erityisesti tekemistä ja näkemistä. Voipa sieltä löytyä tuttuja ihmisiä vuosienkin takaa. Samalla seniori pääsee tutustumaan maailmaan, jossa mahdolliset lapsenlapset elävät ja viestivät.    

 

Kuinka käyttää Facebookia?

Ennen tilin tekemistä on suositeltavaa lukea palvelun käyttöehdot. Ensimmäiseksi on hyvä mennä Facebook.com sivustolle tai ladata Facebook -appi omalla laitteellasi. Tilin perustaminen Facebookiin on tehty varsin helpoksi.

Kun olet siirtynyt sivustolle tai sovellus on ladattu, tee itsellesi käyttäjätili.  Jos teet tilin selaimen kautta, on rekisteröitymismahdollisuus heti etusivulla. Mikäli se on englannin kielinen, vieritä näkymä sivun alalaitaan, josta voit vaihtaa kielen suomeksi. Tämän jälkeen täytä tarvittavat tiedot eli nimesi, sähköpostiosoitteesi, salasana, sukupuolesi ja syntymäaikasi.

Facebook tiliä tehtäessä on hyvä muistaa seuraavia asioita:

  • Tilin tekeminen ja yhteisöpalvelun käyttö on ilmaista mutta Facebookissa voi tehdä ostoksia
  • Käyttäjätili on henkilökohtainen ja yksi käyttäjä voi luoda vain yhden tilin. Esimerkiksi pariskuntien yhteiset käyttäjätilit tai useammat käyttäjätili samalla henkilöllä ovat Facebookin yhteisönormien vastaisia.

Lisää profiilikuva, jossa olet itse mukana. Esimerkiksi eläinkuvat, maisemat ja kukkakuvat henkilöprofiilin profiilikuvassa ovat epäkohteliaita muita käyttäjiä kohtaan. Ota rohkeasti iloinen, edustava ja hymyilevä selfie, josta sinut tunnistaa! 

Ensimmäisenä Facebook -profiilissasi näet etusivun, jossa on uutisvirta sisältäen tulevaisuudessa päivityksiä, kuvia, uutisia ja muuta sisältöä tulevilta kavereiltasi sekä muilta seurattavilta.

Nyt on aika etsi ystäviä ja seurattavia. Laita kaveripyyntöjä esimerkiksi perheellesi, ystävillesi tai muille tutuille. Kaverin voit löytää etsimällä hänet nimellä ylhäältä keskeltä löytyvästä hakukentästä ja lähettämällä hänelle sitten kaveripyynnön. Jos hän hyväksyy kaveripyyntösi, saat näkyville hänen päivityksensä ja profiilin automaattisesti. Mikäli haluat seurata esimerkiksi julkkiksia, voit kaveripyynnön sijaan seurata heitä ja nähdä heidän päivityksiään siten.

Facebook saattaa kysyä sinulta lupaa ladata yhteystiedot laitteeltasi tai esimerkiksi sähköpostitililtäsi. Tätä on syytä harkita tarkoin. Se helpottaa kavereiden löytämistä mutta samalla luovutat yhteystiedot palvelulle.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa varovaisuus. Jos sinua lähestyy ennestään tuntematon henkilö mielenkiintoisella taustatarinalla, voi kyseessä olla huijaus. Tämä paljastuu viimeistään, kun mahdollinen valeprofiili alkaa pyytämään rahaa.

Facebookissa voit myös lähettää viestejä ystävillesi. Sen teet helposti kohdasta Viestit tai Messenger.

Lopuksi voit tehdä ensimmäisen päivityksesi, esimerkiksi värikäs kuva kesältä, tuoreita kuulumisia omasta arjesta tai paikkakunnan mielenkiintoisia uutisia. Kannattaa käydä tykkäämässä senioriliiton Facebook -sivusta osoitteesta facebook.com/senioriliitto

Kirjoituksen lähteenä on käytetty Facebook.com -sivustoa, Wikipedia -artikkeleita sekä Harto Pönkän Lehmätkin Lentäis -blogia aiheesta.

 

Linkkivinkit:

Kuinka perustat Facebook -tilin: https://www.etlehti.fi/artikkeli/raha/nain-teet-facebook-profiilin 
Facebookin ohje profiilin perustamiseen: https://fi-fi.facebook.com/help/345121355559712