Tunne huijarisi – hyvä muistaa ennen kesää

Tunne huijarisi – hyvä muistaa ennen kesää

Kesää kohden mentäessä alkaa arki siirtymään jo suven puolelle yhteiskunnassa. Tosin huijarit eivät lepää vaan jatkavat potentiaalisten uhrien etsintää.

Teksti: Petri Rytkönen
Kuva: Senioriliitto

Senioreiden on hyvä huomioida arjessaan erilaiset huijarit ja huijausyritykset. Yleensä huijauksen taustalla on halu saada rahaa ikäihmiseltä vetoamalla henkilön auttamishaluun, hyväntahtoisuuteen, läheisyyden tai rakkaudenkaipuuseen.

Huijari saattaa lähestyä sinulla uskomattomasta voitosta, kertomalla erittäin edullisesta tarjouksesta esimerkiksi avuntarpeesta suuressa rahansiirrossa. Oven takana tai puhelussa huijari saattaa esiintyä viranomaisena vedoten henkilön auktoriteetin kunnioittamiseen.

Henkilöä saatetaan lähestyä soittamalla, sähköpostitse, tekstiviestitse, sosiaalisen median kautta, kirjeellä tai perinteisesti koputtamalla oveen. Huijareita on aina ollut, huijaukseen käytettävät kanavat ja tavat huijata ovat muuttuneet.

 

Valepoliisit ja ikäihmiset

Huijarit käyttävät hyväkseen suomalaisten kovaa luottamusta viranomaisiin esiintyen erityisesti ikäihmisille poliisina puhelinsoiton yhteydessä tai käymällä ovella. Huijarit pyrkivät herättämään huolta uhrissaan kertomalla rikoksen uhasta, joka kohdistuu henkilöön. Seuraavaksi huijarit vaativat kiireellä uhriaan luovuttamaan esimerkiksi verkkonakkitunnukset tai pankkikortin tiedot.

Vastaavanlaisia huijauksia saatetaan yrittää tekeytymällä muiksi viranomaisiksi tai pankin virkailijoiksi. Vahingot onnistuneesta huijauksesta voivat nousta suuriksi, kun uhrin pankkitilit on tyhjennetty.

Älä siis koskaan luovuta verkkopankkitunnuksiasi tai pankkikorttiasi toiselle henkilölle, vaikka sinua painostettaisiin tai käskettäisiin! Viranomaiset tai pankit eivät kysy näitä tietoja puhelimitse tai sähköpostitse. He eivät myöskään kysy tai tarvitse pankkikorttiasi fyysisesti haltuunsa.

Älä säilytä verkkopankkitunnuksia tai pankkikortin tunnusta lähellä tietokonetta tai samassa paikassa. Älä myöskään päästä vieraita ihmisiä asuntoosi. Huijarit voivat olla hyvinkin huolitellusti pukeutuneita. Poliisin tunnistat aina virka-asusta ja siviiliasuisen poliisin virkamerkistä!

Edellä kerrottujen huijausten määrä on lisääntynyt. Mikäli sinulta kysellään pankkitietoja puhelimitse, ilmoita kyselyistä nopeasti numeroon 112.

 

Nigerialaiskirjeet, lottovoitot ja nettirakkaat

Voit saada sähköpostiisi kirjeen, jossa luvataan voittoja ilman osallistumista tai pientä korvaustavastaan, palkkiota rahansiirroista tilisi kautta pientä maksua vastaan, avunpyyntö esimerkiksi lentolipun ostoa varten, tiedon yllättävästä perinnöstä tai vastaavasta. Kaikille näille yhteistä on halu saada uhri maksamaan huijarille jollain verukkeella.

Nettirakkaat pyrkivät myös samaan, samaan uhriltaan rahaa. Rakkaushuijarit pyytävät rahaa, että pääsevät rakkaansa luo. Tätä on saattanut edeltää pitkä alustus, keskustelu ja uhrin koukutus mutta lopuksi ”rakas” pyytää rahaa, jotta pääsee huijattavan luokse Suomeen.

Yleensä suomalaisia on näiden huijausten osalta suojannut kielialue, mutta kansainväliset huijarit ovat jo alkaneet löytämän tiensä suomenkilisiin viesteihin. Varovaisuutta on siis noudatettava yhä enemmän!

Hyvä huomioida, ettei näihin kirjeisiin, lottovoittoviesteihin tai rakkaudentoivotuksiin tarvitse tai kannata vastata. Tuskin saat lottovoittoa ilman, että olet arvontaan osallistunut tai muutoinkaan ilmaiseksi rahaa tai huomattavaa etua! Muista, että Suomessa rahapeliluvat ovat yksinoikeudella Veikkaus Oy:llä.

Varovaisuus ja tosiasioiden selvittäminen on aina tärkeää, erityisesti nettirakkaiden kanssa. Älä koskaan lähetä rahaa tuntemattomalle henkilölle!

 

Tunkeilevat myyjät ja tarjoukset

Saatat saada postitse laskun muotoon tehdyn tarjouksen tai kotiisi istumaan myyjän, joka innokkaasti ja painokkaasti myy jotain palvelua tai vastaavaa. Sinulle saatetaan myydä palvelua reippaaseen ylihintaan.

Selvitä aina laskun muodossa tulleen tarjouksen perusteet, ennen kuin maksat. Jos saat painokkaan tarjouksen esimerkiksi katto- tai keittiöremontista, mieti tarvitsetko todella remonttia. Jos tarvitset, kilpailuta tehtävä remontti.

Ole tarkkana myös, jos tilaat postitse automaattisesti uusiutuvan tilauksen. Varmista, että tilauksen saa tarvittaessa helposti peruttua.

 

Lisätietoja ja lähteenä käytetty:

Poliisin sivusto ”Huijauksen monet muodot” www.poliisi.fi -sivuilla kohdassa -> Rikokset -> Huijaukset

Kodin Kyberopas osoitteessa www.turvallisuuskomitea.fi/materiaalit/julkaisut/