Runsas suolan saanti on terveysriski

Runsas suolan saanti on terveysriski

Kati Pohja on ruokatoimittaja ja -tuottaja, jolla on sekä kasvatustieteiden maisterin että kotitalousopettajan tutkinnot.

Hän tekee ruokajuttuja ja kehittelee reseptejä lehdille freelancerina.

Katin luennon otsikkona oli ”Runsas suolan saanti on terveysriski”, ja kuuntelimme sitä mielenkiinnolla.

Parisen vuotta sitten Kati päätti vähentää omasta ruokavaliostaan suolaa. Hän piti ruokapäiväkirjaa ja tutki ruokavalionsa suolamääriä. Samalla hän totesi, että kuluttaja joutuu paljolti itse selvittämään asiaa. Suositus suolalle on 5 g per päivä. Siitä saamme noin 40 prosenttia pääruuasta. Leivät, rasvat, leikkeleet ja juustot ovat niitä, joissa kannattaa tehdä valintoja.

Myös valmisruokien vertailu kannattaa: vastaavista tuotteista löytyy yllättäviä eroja. 

Helppoja konsteja suolan vähentämiseen on korvata sitä muilla mausteilla, käyttää öljyjä ja välttää irtosuolan lisäämistä. Parin vuoden suolan tarkkailun aikana Kati pudotti painoaan ja kunto koheni entisestään. 

Suolan käyttöä vähentämällä verenpaine laskee ja riski sydän- ja verisuonitautiin vähenee.

Katin luento avasi meille uusia näkökulmia terveytemme vaalimiselle. Kannatti olla kuulolla!