Aloittelevan eläkeläisen ohjeita

Aloittelevan eläkeläisen ohjeita

Oletko jäämässä pian eläkkeelle tai ovatko eläkepäiväsi juuri alkaneet? Ohessa on työeläkeyhtiö Ilmarisen ja Kelan ohjeita eläkeaikaansa aloittelevalle. Ohjeet on koostettu Rohkeasti seniori -hankkeemme pyynnöstä.

 

Varaudu hyvinvoivaan eläkeaikaasi – työeläkeyhtiö Ilmarisen 10 vinkkiä

 

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen asiantuntijat vinkkaavat, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

 

1. Tarkista ensin oma eläkeikäsi, sillä nykyään eläkeikä on sidottu syntymävuoteesi. Lisäksi eläkeikä nousee asteittain. Esimerkiksi vuonna 1957 syntyneet pääsevät eläkkeelle aikaisintaan 63 v ja 9 kk ikäisenä. 1958 syntyneiden eläkeikä on puolestaan 64 vuotta. Ylin eläkeikä huitelee jo 69 ikävuodessa. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen turvin voit halutessasi alentaa työkuormaasi. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle pääsee jo 61-vuotiaana. Myös osittaisessa eläkkeessä ikäraja määräytyy syntymävuoden mukaan. Ikäraja muuttuu vuonna 1964 syntyneillä, jotka pääsevät osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana.

 

2. Tee laskelmia eläkkeesi suuruudesta ja pohdi, mikä on sinulle sopiva eläkkeen määrä. Millaista elintasoa haluat ylläpitää eläkkeellä? Pääsääntö on, että mitä myöhemmin jäät eläkkeelle, sitä suurempi eläkkeesi on. Jos eläkevakuutuksesi on Ilmarisessa, voit laskea eläkkeesi suuruuden eri ikävaihtoehdoilla OmaEläke-palvelussamme. Voit myös laskea palvelussa, kuinka paljon eläkkeesi kasvaisi, jos tekisitkin vielä lisää töitä. Tai entäpä jos tekisit osa-aikatyötä ja nostaisit samalla osittaista vanhuuseläkettä?

 

3. Älä unohda suunnitella toimeentuloasi eläkkeellä. Kannattaa laskea kuinka paljon esimerkiksi asuminen vie eläkkeestäsi. Entä onko sinulla velkaa, jota maksat vielä eläkeikäisenä? Tässä vaiheessa haluat ehkä myös pohtia, voitko hankkia jostain lisätuloja kattamaan pudotusta palkansaajasta eläkeläiseksi. Muulla kuin työkyvyttömyydestä johtuvalla eläkkeellä voi tehdä töitä täysin ilman rajoituksia ja hankkia näin käyttörahaa eläkkeen rinnalle. Eläkeläisenä tekemästäsi työstä voit kerryttää vielä lisää eläkettä syntymävuotesi mukaan määräytyvään ylimpään eläkeikääsi asti, esimerkiksi vuonna 1958 syntyneillä 69-vuotiaaksi asti.

 

4. Kokeile elää tulevalla eläketasollasi pari kuukautta. Miten hyvin olet osannut ennakkoon ottaa huomioon muutokset taloudessasi? Selvitimme taannoin Ilmarisen tutkimuksessa eläkeläisten taloudellista tilannetta ja työntekoa eläkkeellä. Lue lisää tutkimuksesta Ilmarinen.fi-sivuilta.

 

5. Pohdi mitä teet vapaa-ajalla. Muutos työssäkävijästä eläkeläiseksi ei ole ihan vähäpätöinen. Työ on useammalle meistä tärkeä elämänsisältö. Kun et ole enää töissä, viikkoon tule yhtäkkiä vapaita tunteja noin 40 lisää. Mihin haluat sen käyttää? Työtä eläkkeen rinnalla, harrastuksia, lastenlasten hoitoa, vapaaehtoistyötä, kulttuuria – vai mitä?

 

6. Päätä milloin siirryt eläkkeelle ja hae eläkettä. Työsuhteesi tulee päättyä viimeistään eläkkeen alkamista edeltävänä päivänä. Kun olet sopinut työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä, hae omasta työeläkeyhtiöstäsi vanhuuseläkettä. Hae sitä noin kaksi viikkoa ennen kuin haluat eläkepäiviesi alkavan. Yrittäjien YEL-vakuutus päätetään automaattisesti hakemuksen saavuttua. Ilmarisessa vakuutetut voivat hakea eläkettä helpoimmin täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussa.

Samalla hakemuksella voit hakea yksityisellä ja julkisella sektorilla tehdystä työstä kertynyttä työeläkettä. Jos haet myös Kelan kansan- ja takuueläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Vanhuuseläkehakemuksen täytät noin vartissa ja parhaimmassa tapauksessa saat päätöksen samana päivänä. Saat ensin väliaikaisen päätöksen ja lopullisen päätöksen sitten, kun työnantajasi on ilmoittanut kaikki ansiosi ja työsuhteen päättymispäivän tulorekisteriin.

Helppoa ja vaivatonta! Ps. Voit aloittaa uuden työsuhteen eläkkeen rinnalla myöhemmin.

 

7. Hae uusi eläkeverokortti. Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatyötä, joten tarvitset uuden verokortin. Kun olet tilannut verokortin verottajalta, se kulkee sähköisenä verottajalta eläkeyhtiöön - sinun ei siis tarvitse postitella sitä eteenpäin.

Työeläkekortin saat työeläkeyhtiöstäsi automaattisesti noin kahden viikon kuluessa eläkepäätöksen myöntämisestä. Korttiin ovat oikeutettuja vanhuuseläkkeelle tai pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät.

Ota hyödyt irti eläkeläisen alennuksista! Niitä saat esimerkiksi VR:ltä, Matkahuollolta ja monilta kulttuurialan palveluntuottajilta.

 

8. Pidä huolta mielesi ja kehosi hyvinvoinnista myös eläkkeelle jäätyäsi. Kiinnitä erityisesti huomiota hyvään palautumiseen. Siihen tarvitset oikeaa ravintoa, riittävää unta ja sopivasti liikuntaa. Palautumiseen auttaa lisäksi kiinnostava, mukava tekeminen, kuten uuden kielen opiskelu, musiikkiharrastus tai käsityöt. Vaali myös sosiaalisia suhteitasi, sillä ne vaikuttavat monin tavoin hyvinvointiisi.

 

9. Jos tunnet itsesi edelleen vireäksi ja sinulla on idea, erityistä osaamista ja vielä paloa itsenäiseen työn tekemiseen, pohdi, voisiko nyt olla aika toteuttaa haave omasta yritystoiminnasta? Vanhuuseläkkeellä ollessasi yrittäjätyön eläkevakuuttaminen on vapaaehtoista. Lue lisää töistä eläkkeellä Ilmarisen sivuilta.

 

10. Olet tehnyt ansiokkaasti töitä – on aika nauttia ihanista muistoista ja ansaitsemistasi eläkepäivistä! Eläkeläisenä maailmantalouden pörssikurssien heilahtelut tai muu maailman meno eivät vaikuta ansaitsemaasi eläkkeeseen. Se kilahtaa tilillesi eläkkeen maksupäivinä aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Mukavia eläkepäiviä!

 

 

 

Pienelläkin eläkkeellä voi elää aktiivista elämää – 6 kohtaa Kelan eläkkeistä

 

Eläkkeelle jääminen on usein suuri muutos, myös tuloissa. Eläkkeellä voi elää aktiivista elämää. Mitä aiemmin varaudut eläkeaikaan, sitä parempi. Tee laskelmia ja pohdi voitko itse vaikuttaa eläkkeesi tasoon vielä tulevina vuosina ennen eläkkeelle jäämistä.

Paras tapa ottaa selvää erilaisista etuuksista ja oikeudesta niihin, on vierailla Kelan verkkosivuilla. Eläkeläisten osiossa kerrotaan kaikki eläkeläiselle kuuluvat etuudet. Linkkien takaa löytyvät etuuksien edellytykset ja hakuohjeet.

Jos vastaus ei löydy verkosta, kannattaa ilman muuta olla yhteydessä Kelan puhelinpalveluun. Puhelinpalvelussa neuvotaan yleisellä tasolla etuuksiin liittyvissä asioissa.

 

1. Milloin eläkkeelle?

Tarkista ensin oma eläkeikäsi työeläke.fi-sivuston laskurilla. Kelan vanhuuseläke on kansaneläkettä, joka on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden vanhuuseläkkeen ikäraja on sidottu työeläkelakien mukaiseen eläkeikään. 

Jos työkykyä ja intoa työelämään riittää, kannustaa lykkäyskorotus jatkamaan työelämässä vielä 65 ikävuoden jälkeen. Eläkkeesi korotetaan jokaiselta kuukaudelta, jolta vanhuuseläkkeen alkaminen lykkääntyy.

Kelasta maksettava kansaneläke on työkyvyttömyyseläkettä tai vanhuuseläkettä. Kela maksaa kansaneläkettä ja takuueläkettä silloin, kun työeläkkeesi jää pieneksi tai sitä ei ole kertynyt ollenkaan. Terveydentilasi ja syntymävuotesi vaikuttavat kansaneläkkeen maksamiseen. Työeläkkeesi maksaa se työeläkelaitos, jossa olet viimeksi ollut vakuutettuna. Lue lisää Kelan sivuilta kansaneläkettä vai työeläkettä-osiosta.

Muista hakea vanhuuseläkettä Kelasta muutamaa kuukautta ennen kuin täytät 65 vuotta. Voit hakea sitä yhtä aikaa työeläkkeen kanssa.

 

2. Jäätkö työeläkkeelle ennen kuin täytät 65 vuotta?

Voi valita haetko varhennettua eli aikaistettua vanhuuseläkettä Kelasta vai et, jos työeläkeikäsi on alle 65 vuotta. Silloin kansaneläkkeeseen tehdään varhennusvähennys eli eläkkeesi määrä pienenee. Voit hakea kansaneläkettä yhtä aikaa työeläkkeen kanssa. Jos et tässä vaiheessa hae kansaneläkettä varhennettuna, hae se, kun täytät 65 vuotta. Huomioithan, että hakemisen jälkeen päätöksen saaminen voi kestää noin 7 viikkoa. Lue lisää takuueläkkeestä.

 

3. Työkyky heikentynyt

Joskus sairaudesta tai vammasta johtuen työkyky heikentyy ja työelämässä ei voi jatkaa.  Mitä sairauspäivärahan jälkeen? Jos työkyvyttömyytesi jatkuu etkä voi saada sairauspäivärahaa, voit hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Sitä voi maksaa työeläkelaitos, Kela tai molemmat. Huomioithan, että hakemisen jälkeen päätöksen saaminen voi kestää yli 10 viikkoa. Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta Kelan verkkosivuilta.

 

4. Kun jäät eläkkeelle, toimita verokorttisi Kelaan

Kun olet jäänyt eläkkeelle toimita Kelaan ja työeläkkeesi maksajalle (työeläkeyhtiö) verokortti eläkettä varten, kun olet saanut eläkepäätöksesi. Myöhemmin sitä ei enää tarvitse tehdä. Seuraavina vuosina Kela saa tiedot suoraan verottajalta. Lue lisää kansaneläkkeen verotuksesta.

 

5. Eläkkeellä ja alle 16-vuotiaita lapsia

Jos olet eläkkeellä ja sinulla on huollettavanasi alle 16-vuotias lapsi tai lapsia, hae Kelasta lapsikorotusta. Lapsikorotus lakkaa automaattisesti, kun huollettava täyttää 16 vuotta. Lue lisää

 

6. Eläkkeensaajan asumistuki tukee asumista

Jos tulosi ovat eläkkeellä pienet, selvitä, voitko saada eläkkeensaajan asumistukea tai yleistä asumistukea. Eläkkeensaajan asumistukea voit saada, jos saat siihen oikeuttavaa eläkettä ja asut yksin tai puolisosi kanssa tai jos muutkin asunnossa asuvat saavat eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä. Muissa tapauksissa voit hakea yleistä asumistukea. Voit hakea eläkkeensaajan asumistukea verkossa. Tuessa on 6 kuukauden takautuva hakuaika. Lue lisää eläkkeensaajan asumistuesta. 

 

Kuva: Kansaneläkelaitos (2021).

 

Muut tuet eläkeläiselle

 

Lääkkeistä korvauksia

Jos sairastut eläkkeellä, saat reseptilääkkeistä lääkekorvauksia. Saat apteekista suorakorvauksen, kun sinulla on Kela-kortti mukana. Lue lisää lääkkeiden korvauksista.

 

Matkakulut terveydenhuoltoon

Voit saada korvausta sairauden hoitoon liittyvien matkojen kustannuksista. Lue lisää matkakuluista.

 

Jos kuntosi heikkenee eläkkeellä

Jos kuntosi pysyvästi heikkenee eläkkeellä, selvitä, voitko saada eläkettä saavan hoitotukea. Lue lisää hoitotuesta.

 

Sairaanhoidosta korvauksia

Kela korvaa osan yksityisen lääkärin hoidon ja tutkimusten sekä yksityisen hammashoidon kustannuksista. Lue lisää sairaanhoidon korvauksista.

 

Toimeentulotukea

Jos tulosi, varasi ja saamasi etuudet eivät riitä välttämättömiin menoihin, voit hakea Kelalta toimeentulotukea. Lue lisää toimeentulotuesta.