Yhdessä kuljemme  kohti tulevaisuutta

Yhdessä kuljemme kohti tulevaisuutta

Minulla on ollut ilo osallistua kesästä alkaen moniin senioripiirien ja yhdistysten Suomi 100 -juhliin. Juhlissa on ollut iloinen ja isänmaallinen tunnelma ja niissä on aistinut yhdessä olon tärkeyden.

Kiitos kaikille juhlien järjestäjille vieraanvaraisuudesta!

Sukupolvien ketju oli juhlissa läsnä, kun tilaisuuksissa oli esiintyjinä nuoria ja lapsia. Suomessa on sadan vuoden ajan eri sukupolvien aikana saatu yhdessä aikaan hyvä maa, josta voimme olla kiitollisia.

Itsenäinen Suomi on kehittynyt yhdeksi maailman vauraimmista ja vakaimmista maista.  Tämä on vaatinut oikeita päätöksiä oikeaan aikaan. On tarvittu järkeviä ihmisiä ja yhteistyötä. Kun kuuntelee nuoria, voi olla varma siitä, että hyvä kehitys jatkuu.

Juhlavuoden teema ”yhdessä” on hyvin valittu. 

Kunnioitettu presidenttimme Sauli Niinistö totesi syksyllä vanhusten viikon puheessaan: ”Yhdessä Suomea on rakennettu ja yhdessä kuljemme kohti tulevaisuutta. Yhdessä maata on puolustettu ja rauhaa varjeltu”.

Suomi 100 -juhlavuosi on aikaansaanut myönteisen ilmapiirin ja kerrankin on ollut esillä hyviä asioita. Toivottavasti yksimielisyys Suomen menestystarinasta kantaa pitkälle ja luo uskoa tulevaisuuteen. 

Suomi on muuttunut ja kehittynyt valtavasti 100 vuoden aikana. Tilastokeskus on kerännyt tilastoja muutoksista.

Esimerkiksi lasten osuus väestöstä oli sata vuotta sitten 34.5 % ja nyt 16.3 %. Lapsia syntyi vuodessa noin 81.000 ja suuret ikäluokat 1940-luvulla merkitsivät yli 100 000 syntynyttä lasta vuodessa. Nyt syntyy lapsia noin 53.000. 

Olemme vauraampia kuin koskaan, mutta perheet pienenevät ja väestörakenteemme muuttuu voimakkaasti. 

Yli 65-vuotiaita oli sata vuotta sitten 5.4 % ja nyt 21 % ja suhteellinen osuus kasvaa nopeasti. Jo vuonna 2030 osuus on yli 25 %. 

Nämä luvut selittävät sen, miksi sote-uudistusta tehdään.  Toivon uudistukselle menestystä, koska se on juuri ikäihmisten kannalta erittäin tärkeä.

Ensi vuosi kolmien vaalien vuosi. Olkaamme me kansalliset seniorit aktiivisesti mukana kampanjoimassa ja vaaleissa tammikuusta alkaen, jolloin on presidentinvaalit.  Maakuntavaalit ja seurakuntavaalit pidetään syksyllä. 

Toivotan kaikille jäsenillemme ja läheisillenne sydäntä lämmittävää joulunaikaa ja onnellista ja aktiivista vuotta 2018!

 

Anneli Taina
puheenjohtaja
Kansallinen senioriliitto ry

Julkaistu Patinassa 6/2017