Tiedonhaku

Tiedonhaku on meille nykyään yhtä tärkeä taito kuin lukutaito. Yhtä lailla meidän pitää olla myös kriittisiä sen tiedon äärellä, jonka löydämme ja luemme.

Yhteiskunnan digitaalisuuden lisääntyessä, taidot tiedonhaun osalta korostuvat. Tiedon valtatiellä eli netissä löytyy paljon tekstejä, kirjoituksia ja numeerista tietoa, jos sitä osaa etsiä. Kun tietoa löytää, niin seuraavaksi pitää osata erotella uskottavat ja luotettavat lähteet niistä, jotka tarjoavat muunneltua tai virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa.

 

Tiedonhaku

Suurimpia hakukoneita internetissä on Google. Muita käytössä olevia ovat Yahoo sekä Microsoftin Bing. Tiedonhaku alkaa sillä, että määrität itsellesi sen asian, josta haluat lisätietoa. Esimerkiksi, jos etsit käyttöohjetta tablettiin, tulee sinun määrittää tarkempia hakutietoja kuten tabletin valmistaja ja merkki. Esimerkiksi näin: käyttöohje ja ipad pro ja 2017

Tiedonhaun yhteydessä voit törmätä termiin tietokanta. Tietokanta tarkoittaa Wikipedian mukaan tietokoneen muistissa olevan tiedon koostetta. Wikipedia (fi.wikipedia.org) on netissä oleva vapaa tietosanakirja, joka toimii lahjoitusvaroin.

 

Miten haetaan tietoa

Tiedonhakua voi tarkentaa JA, TAI ja EI -sanoilla sekä merkeillä *, ” ja ?. Näiden käyttö haun yhteydessä auttaa hakukoneita löytymään tarkemmin oikeanlaista materiaalia. Hakuja tehdessä on hyvä muistaa, että suomen kieli on monimutkainen eivätkä hakukoneet ymmärrä kielemme taivutusmuotoja tai yhdyssanoja.

JA -sanalla voidaan tarkentaa halua esimerkiksi käyttöohjeen osalta seuraavasti: käyttöohje ja ipad.
TAI -sanalla saadaan myös muita vastaavanlaisia sanoja rajattua hakuun: käyttöohje tai käyttöopas
EI -sanalla voidaan poissulkea hausta joku tietty sana: käyttöohje ipad ei iphone

* - merkillä voidaan teksti katkaista erimerkiksi taivutusmuodon takia: senior*. Tällöin hakukone hakee eri taivutusmuodolla olevia sanoja, kuten senioreiden, seniori, seniorit ja niin edelleen. Osassa tietokantoja ja hakukoneita *- merkin voi korvata ? -merkillä.

Mikäli olet hakemassa jotain tiettyä asiaa tai vaikka henkilöä, voi hakuun laittaa ” -merkit. Esimerkiksi jos haemme tietoa tasavallan presidentistä, voi haun tehdä seuraavasti: ”Sauli Niinistö”. Tällöin hakusana kirjoitetaan merkkien sisään sanatarkasti.

 

Kuinka Google -hakukone toimii?

Kun haluat hakea tietoa, mene esimerkiksi osoitteeseen www.google.fi. Täältä avautuu kuvan mukainen hakukonenäkymä, jossa voit tehdä haun edeltävien ohjeiden mukaisesti. Google voi hakua tehdessä ehdottaa valmiita hakuja kirjoittamastasi sanasta tai ehdottaa haun tekemisen jälkeen muita vaihtoehtoja samasta aiheesta.

Muistathan ettei google – hakukone ole nettiselain eli jos laitat hakukenttään nettisivuosoitteen, ei hakukone välttämättä löydä sitä. Osassa selaimia selainkenttä saattaa toimia myös hakukoneen hakukenttänä.

 

Lähdekriittisyys on kaiken a ja o!

Tiedon valtatiellä on tarjolla paljon erilaista materiaalia, joten lähdekriittisyys ja medialukutaito ovat tärkeitä hallita. Netti voidaan nähdä uutena kanavana, jossa myös vanhat keinot toimivat esimerkiksi disinformaation tai ulkovaltojen mielipidevaikuttamisen suhteen. Kannattaa myös muistaa, ettei mielipide ole varma tieto.

Hakukoneet hakevat kaikkea tietoa ja ne eivät varsinaisesti erottele oikeaa tai väärää. Mikäli luettu tieto tai saatu tieto epäilyttää, varmista se mistä tieto on peräisin tai esimerkiksi millaiseen tutkimukseen tieto perustuu. Uskomukset, mututieto tai elämänkoulu eivät ole luotettavia tietolähteitä. Lisää siitä, kuinka voit tunnistaa luotettavan tiedon löytyy Turvallisuuskomitean Kodin Kyberoppaasta osoitteessa https://turvallisuuskomitea.fi/kodin-kyberopas-ohjeita-digitaaliseen-arkeen/

Uutisten osalta suuret ja tunnetut uutistalot kuten Yle, Mtv ja Helsingin Sanomat ovat luotettavia lähteitä. Netissä olevat erilaiset uutissivustot tai muut uutisia toimittavat tahot on hyvä tarkistaa esimerkiksi Sanomalehtien liiton sivustolta (www.sanomalehdet.fi).  Vastuullisen journalismin valemedioista tunnistat Julkisen sanan neuvoston Vastuullista journalismia -merkistä. Voit lukea lisää asiasta osoitteessa www.vastuullistajournalismia.fi

Kirjoituksen lähteet: Seniorisuf Tiedon haku netissä -pdf sekä Turvallisuuskomitean Kodin Kyberopas.