KOTONA TURVAAN HUIJAREILTA

Viime aikoina on enenevässä määrin varoitettu viranomaisten toimesta tahoista, jotka saattavat esiintyä esimerkiksi poliiseina. Huijarien keinot ovat monet ja kohteena saattavat olla sinunkin rahasi.

Petri Rytkönen
Kansallisen senioriliiton
viestinnän asiantuntija

 

Patina 1/2018 Arjen tietoturvaa – huijarit liikkeellä -jutussa käsiteltiin huijareita erityisesti sähköisessä maailmassa. Huijarit ovat kuitenkin liikkeellä myös netin ulkopuolella ja siitä lisää seuraavassa.
 

Kiertäjät, kolkuttelijat ja kaupustelijat

Vanhastaan ovelta ovelle kiertäviä myyjiä ja kaupustelijoita on ollut. Nykyään saattaa oven ulkopuolella odottaa myös täysin tuntematon henkilö tai huijari joka käyttäytyy hyvin ja näyttä huolitetulta. Saattavatpa he jopa esittäytyä esimerkiksi poliisiksi. Tällöin muista, että oikea poliisi pitää poliisin virkapukua ja siviiliasuinen poliisi näyttää kuvallisen virkamerkin.

Mikäli asuntoosi pyrkii joku janoinen, voi veden myös viedä ovelle eikä jättää ovea auki tai päästää vierasta sisään! Vieras saattaa tutkailla asuntoasi asuntomurto mielessään!

Saattaapa ovelle ilmaantua myös remonttimyyjä, joka löytää yllättäviä ja isojakin korjaustarpeita joihin olisi tarjolla ratkaisu kovaan hintaan. Heidän kanssaan on syytä olla varovainen, erityisesti jos myyjä vaatii tekemään kauppoja heti, pyytää käteismaksua tai tuotteet/palvelut ovat hyvin halpoja. Älä koskaan allekirjoita mitään mitä et ymmärrä, mistä et saa esimerkiksi sopimusehtoja luettavaksi tai et saa aikaa päätöksen tekoon.

Mikäli epäilet että ovella on huijari, niin älä avaa ovea tai sulje se nopeasti. Tilanteessa ei tarvitse olla ystävällinen.
 

Pankkikortit ja verkkopankki

Pankkitilien ja -korttien kanssa pitää olla erityisen varovainen. Kortillisella maksutilillä kannattaa pitää vain sen verran rahaa kuin tarvitsee kuukausittain. Kukkarossa vain sen verran mitä todella tarvitset. Ostokset kannattaa tehdä pankkikortilla!

Pankkikortille kannattaa laittaa maksurajat sekä tarvittavat maarajoitukset sekä rajoitukset nettimaksamiseen. Uusissa pankkikorteissa lähimaksu on erityisen kätevä ominaisuus alle 25 € ostoksille. Suosi sitä!

Pankkikortin salasanaa ja verkkopankin tunnuksia tulee säilyttää erittäin huolella ja muualla kuin kukkarossa! Erityisesti maksukortin tunnusluku on hyvä opetella ulkoa. Säilytä nettipankin tunnuslukulista sekä itse tunnukset erilisissä paikoissa.

Kannattaa kysyä voiko lähikaupan tai apteekin kanssa tehdä sopimusta tilille ostosta.

Mikäli nostat tai talletat rahaa automaatilla, muista aina laittaa toinen käsi eteen, kun näppäilet tunnuslukua. Joku saattaa kurkkia selän takaa!

Kun käytät verkkopankkia, tee se siten että tunnukset ovat ja pysyvät ainoastaan sinun tiedossasi. Omia nettipankin tunnuksia tai pankkikorttia salasanoineen EI tule antaa kenellekään toiselle osapuolelle. Älä säilytä tunnuksia tietokoneen lähellä.

Mikäli käytössäsi on tabletti tai älypuhelin, ovat eri pankkien verkkopankkiapit (tai siis pienoisohjelmat) turvallisia ja käteviä käyttää.
 

Ostoksilla ollessa

Pidä erittäin hyvä huoli kukkarostasi tai laukustasi. Näitä ei tule jättää vartioimatta esimerkiksi ostoskärryihin tai rolaattoriin. Jos käsittelet käteistä rahaa, älä anna toisen nähdä kukkarosi sisältöä.

Mikäli joka tarjoutuu auttamaan ostosten tai liikkumisen kanssa, ole hyvin tarkkana, ettei hänen mukaansa lähde laukku tai lompakko. Jos joku yrittää sinulta laukun tai lompakon viedä esimerkiksi tungoksessa, vältä vammautumista ja älä vastustele.
 

Turvat kuntoon kotona

Tietokoneesta on hyvä huolehtia muutoinkin tietoturvasta eli että päivitykset on tehty, virusturva on riittävä ja käyttöjärjestelmä on ajan tasalla. Jälleen kerran ole erittäin varovainen sähköpostiin tulleiden linkkien avaamisessa, jos et tiedä kuka on lähettäjä ja mitä ne pitävät sisällään.

Samalla kannattaa varmistaa, että esimerkiksi että ulko-ovessa on ovisilmä ja varmuusketju ja -lukko. Tiesitkö että ovisilmän voi saada myös sähköisenä näytön kera?

Jos epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi, ota välittömästi yhteyttä poliisiin.

Lähteinä kirjoituksessa on käytetty Poliisin Huijauksen monet muodot -sivustoa sekä Rikoksentorjuntaneuvoston Turvaohjeita senioreille -opasta.