Rohkeasti tulevaisuuteen!

Rohkeasti tulevaisuuteen!

7.9.2020 Pandemia ja sen seuraukset ovat hyvä muistutus siitä, että maailmassa voi tapahtua jotakin, jota emme osaa ennustaa ja johon emme ole varautuneet. Meidät yllätettiin, vaikka asiantuntijat ovat jo kauan varoittaneet pandemiasta ja vaikka meillä on varautumisjärjestelmä.

On sitten kyse mistä tahansa kohtalomme käänteestä vaikuttaa selviytymiseemme kokemukset, osaaminen ja tapamme toimia.  Jopa kansanluonne ja rauhallinen ja vastuullinen suhtautuminen vaikeuksiin ovat auttaneet meitä suomalaisia selviytymään.   Kansallisen senioriliiton toimintaan vaikutukset ovat olleet huomattavat ympäri maata, mutta toimintaa on sopeutettu vallitsevaan tilanteeseen.

Koronapandemian vuoksi hallituksemme päätti yksimielisesti pitkän harkinnan ja selvityksen jälkeen perua Savonlinnan jo kertaalleen siirretyn liittokokouksen. Etelä-Savon piirin ja toimistomme väki ovat tehneet valtavasti työtä kokouksen hyväksi.  Suurkiitos kaikesta työstä.

Valitettavasti epidemiatilanne on loppukesän aikana muuttunut suuntaan, jossa on edelleen noudatettava erityistä varovaisuutta. Uusi kokouspaikka on nyt virallisesti Helsinki, mutta kokoukseen osallistutaan pääsääntöisesti etänä. Tämä on onneksi mahdollista yhdistyslakia koskevan poikkeuslain ansiosta. 

Kokouksen järjestäminen uudella tavalla on meille mielenkiintoinen haaste. Ottakaamme se vastaan myönteisin mielin. Kokous voi olla liitollemme modernin seniorijärjestön esiintulo, joka vaikuttaa positiivisesti jäsenhankintaamme, imagoomme ja toimintaamme.   

Onneksi meillä on ollut ”Seniorit nettiajassa” teemana, jonka merkeissä olemme kehittäneet digitaitojamme. Olemme saaneet koulutusta ja kokemusta teams-kokouksista ja samalla näyttäneet epäilijöille, että me ikääntyneet pärjäämme kyllä ja opimme uutta. 

Yhdessäolo ja kokoontuminen yhteisiin tapaamisiin on meille erittäin tärkeää, joten toivokaamme että ensi vuonna voimme juhlia sankoin joukoin yhdessä 50-vuotisjuhlia.  Muistetaan myös koko ajan se, että melko suuri osa jäsenistössämme ei ole digitaalisten palvelujen käyttäjiä, joten toiminnassamme otamme sen huomioon. 

Toistaiseksi meidän on muutettava toimintatapojamme niin, että voimme järjestää turvallista lähitoimintaa varotoimet huomioiden.  Voimme lisäksi hyödyntää etäyhteyksiä mm. hallinnollisissa tehtävissä ja kerhotoiminnassa. Toivon, että saamme toiminnan elpymään joka puolilla Suomea.  Löydämme varmasti tavat toimia niin, että jäsenille arvokas toiminta pääsee hyvin alkuun syksyn koittaessa.  Varovaisuus ja vastuu on koko ajan pidettävä mielessä, mutta ei lannistuta.

Esitämme ensi kauden teemaksi ”Rohkeasti tulevaisuuteen”.  Tämä teema on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen.  Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo nyt koronaepidemian vuoksi tullessaan. Tilanne vaikuttaa voimakkaasti mm. talouteen.  Soteuudistus ja järjestöjen rahoitusta uhkaavat heikennykset vaativat aktiivista vaikuttamista.  Soteuudistuksessa on yksityiskohtia, jotka saattavat heikentää palveluja mm. siksi, että yhteistyö yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa vaikeutuu.  Edunvalvontamme painopisteet ovat eläkeläisten toimeentulon turvaamisessa ja laadukkaiden ja riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen varmistamisessa.   

Mielenkiintoisista asioista ja päätöksistä ei ole tänä syksynä ole pulaa. Toivotan teille kaikille oikein virkeää ja aktiivista syksyä. 

Anneli Taina

puheenjohtaja

Kansallinen senioriliitto ry