Instagram

Instagram – valokuvia ja elämää verkossa



Kuvallinen viestintä lisääntyy sosiaalisessa mediassa yhä nopeammin, seuraavassa lisää aiheesta yhden sovelluksen kautta.

Teksti: Petri Rytkönen 
 

Valokuvat ja kuvat ovat tärkeä osa sosiaalista mediaa ja siellä viestimistä. Onhan olemassa vanha sanontakin, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Valokuvat helpottavat niin kerrotun tarinan ilmaisua kuin omasta elämästä kertomista muille. 

Instagramin tausta ja historia

Instagram on kehitetty Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja sen kehittäjät ovat Kevin Systrom ja Mike Krieger. Sovellus julkaistiin vuonna 2010 ja sen suosio kasvoi nopeasti.

Nykyään Instagramia käyttää yli 800 miljoona käyttäjää ja sitä voi käyttää Android, Applen IPhone sekä Windows 10 -mobiililaitteilla. Tämän lisäksi kuvia voi profiileista katsella internetselaimen kautta, tosin rajoitetuilla ominaisuuksilla. 

Nykyisin sovelluksen omistaa Facebook, joka hankki sen vuonna 2012 noin miljardin dollarin hankintahintaan.  

 

Miksi seniorit menisivät Instagramiin?

Suomessa käyttäjiä Instagramissa on noin miljoona (2016) ikäryhmässä 15 – 74 vuotta. Instagramin käyttö on varsin helppoa sen keskittyessä kuviin, lyhyisiin videoihin, tekstiin ja aihetunnisteisiin. Kuvien ottaminen on helppoa ja sovelluksen käyttö yksinkertaista. 

Kuvien selaaminen ja etsiminen aihetunnisteilla tai aihesanoilla tuo päivään iloa ja mielenkiintoa sekä tuo maailman eri kolkkia lähemmäksi sinua! Samalla voit harjoitella ja oppia kuvien ja lyhyiden videoiden ottamista. 

 

Kuinka käyttää Instagramia? 

  1. Ensimmäinen askel on ladata Instagram -sovellus oman käyttöjärjestelmäsi mukaisesta sovelluskaupasta. Ennen käytön aloittamista on hyvä tutustua oman laitteesi kameran ominaisuuksiin ja käyttöön. 
  2. Kun sovellus on ladattu, tee itsellesi käyttäjätili. Mikäli sinulla on tili Facebookissa, pääset kirjautumaan samoilla tunnuksilla myös Instagramiin. Kannattaa lukea ennen tilin tekoa myös käyttöehdot. Jos et ole FB:n käyttäjä, tiliä perustettaessa ensimmäisenä kannattaa miettiä käyttäjätunnusta. Tee siitä tunnistettava ja persoonallinen. Muut tiedot, kuten puhelinnumeron, voit antaa tehdessäsi käyttäjätiliä. 
  3. Kun käyttäjätili on perustettu, avautuu sinulle tyhjä profiili. Paina sovelluksen alalaidasta henkilön näköistä -ikonia ja sitten muokkaa profiilia -painiketta. Täydennä profiiliteksti ja esittele lyhyesti itsesi. Jos sinulla on nettisivut, voit lisätä sen tänne. 
  4. Lisää profiilikuva, jossa olet itse mukana. Esimerkiksi pelkät kissa ja kukkakuvat henkilöprofiilin profiilikuvassa ovat epäkohteliaita muita käyttäjiä kohtaan. Ota rohkeasti iloinen, edustava ja hymyilevä selfie!  
  5. Ensimmäisen Instagram kuvan ottaminen on nyt edessä. Kuvaa pääsee ottamaan painamalla päänäkymässä olevaa plus painiketta sovelluksen alalaidasta, keskeltä. Tämän jälkeen avautuu kameranäkymä jossa kuvan saa otettua painamalla suurta, pyöreää nappia kamerakuvan alta. Jos Instagram ei avaa kameraa suoraan, älä hätäänny vaan paina uudestaan keskellä olevaa kuva -kohtaa.
  6. Kun kuva on otettu, tulevat esiin suodatin- ja muokkausvaihtoehdot painamalla seuraava -nappia. Tutustu näihin rauhassa. Kun olet muokannut kuvan, voit painaa näytön ylälaidasta seuraava -painiketta. 
  7. Nyt voit kirjoittaa kuvaavan kuvatekstin ja käyttää aiheeseen sopivat aihetunnisteita # -etumerkillä halutun sanan yhteydessä, kuten esimerkiksi #senioriliitto. Samalla voit merkitä henkilöitä kuviin sekä lisätä sijainnin. Myös mahdollisuus jakaa kuva automaattisesti muun muassa Facebookiin on tästä mahdollinen. Paina lopuksi jaa -nappia näytön yläosasta. 

Kun palaat näytön perusnäkymään voit alkaa etsimään itsellesi seurattavia painamalla näytön alareunassa olevaa suurennuslasi-ikonia. Alareunassa on myös talo -ikoni, josta pääset sovelluksen etusivulle, sydän -ikoni josta näet, jos joku on kommentoinut tai tykännyt kuvastasi sekä henkilö -ikoni josta pääset omalle profiilisivullesi. 

Muista myös tutustua sovelluksen asetuksiin! Asetukset löytyvät henkilöprofiilisivulta ja ylälaidasta, kolmen pisteen takaa. 

 

Kirjoituksen lähteenä on käytetty Instagram.com -sivustoa sekä Wikipedia -artikkeleita aiheesta. 

 


 

Linkkivinkit

 

Piritta Seppälä, Miten Instagramia käytetään

 

Kuulu, Instagramin perusteet

http://www.kuulu.fi/blogi/instagram-perusteet/

 

SEDU, Instagramin käytön perusteet (pdf)

https://www.sedu.fi/loader.aspx?id=7f186311-19c9-464d-a594-a26cc06ca837