Digimaailman vaaranpaikat

Digitaalinen maailma on helpottanut ja nopeuttanut monen arkea ja elämää. Esimerkiksi enää ei tarvitse jonottaa pankkiin vaan voi hoitaa pankkiasioinnin nettipankissa tai talletukset automaatilla, ajanvarauksen terveydenhuoltoon voi vähitellen tehdä netissä ja laboratoriotulokset sekä sairauskertomukset tarkistaa OmaKanta -palvelusta. Kuten muussakin elämässä, löytyy digitaalisesta maailmasta myös omat vaaranpaikkansa.

Yleisimpiä vaaranpaikkoja lienevät huijaukset joita löytyy sähköpostitilin roskapostien joukosta ja joskus myös varsinaisen postin joukosta. Nämä tähtäävät yleensä tietojen saamiseen, viruksien tai troijalaisten levittämiseen, koneen kaappaamiseen tai huijaustuotteiden tilaamiseen. Yleisiä piirteitä näille viesteille on muun muassa se, että ne on kirjoitettu huonolla suomen kielellä, et tunnista lähettäjää, lähettäjä saattaa vaikuttaa viranomaiselta, pankilta tai vastaavalta, taustalla voi olla vetoava tarina esimerkiksi leskeksi jäämisestä, ahdingosta tai muusta vastaavasta, verkkopankkitunnusten kysely tai yllättävä onnenkantamoinen josta sinulle ilmoitetaan. Älä koskaan klikkaa sähköpostissa olevia kuvia tai linkkejä jollet ole 100 % varma viestin oikeellisuudesta.

Sosiaalisen median alustoissa törmää lähes viikoittain valeprofiileihin, jotka on tehty varsin taitavasti. Esimerkiksi sinulle saattaa tulla kaverikutsu amerikkalaiselta sotilaalta tai seuranetsijältä toisesta maasta, jälleen vetoavan tarinan kera. Ennemmin tai myöhemmin keskustelu ajautuu vaiheeseen jossa sinun pitäisi avata kukkaronnyörejäsi. Toisaalta meiltä löytyy valtava määrä profiileja, joiden tarkoitus on ainoastaan levittää disinformaatiota.

Toisaalta huijareita löytyy myös muualta. Soitot joissa joko uhataan soittajaa seuraamuksilla, yritetään saada vastaaja sanomaan ”kyllä tai yes” nauhalle, kysellään viranomaiseksi tekeytyneenä pankkitunnusten, henkilötunnuksen tai luottokortinnumeroiden perään tai kaupitellaan olemattomia, ovat yleistyneet. Myös tietojen kalastelu esimerkiksi asuntomurtoa varten on mahdollista toiseksi henkilöksi tai tahoksi tekeytyneenä. Perinteiset ovelta ovella kaupustelijat tai juomavedenpyytäjät voi jättää hyvällä omallatunnolla odottamaan asunnon ulkopuolelle.

 

OMAAN BOKSIIN ALLA OLEVA:

 

Digitaalinen maailma helpottaa elämäämme monessa ja sen käyttö lisääntyy koko ajan. Seuraavassa muutamia niksejä digimaailman vaaranpaikkoihin ja lisää voit käydä lukemassa esimerkiksi Viestintäviraston Tietoturvaohjeet -sivustolta.

 

  • Maalaisjärki ja terve epäluuloisuus mukana digimaailmassa
  • Verkkopankkitunnuksia, pankki tai luottokortin tietoja tai henkilötunnusta EI kysytä pankkien, vakuutusyhtiöiden tai viranomaisten puolesta sähköpostitse, saati puhelimitse
  • Älä jaa liikaa henkilötietojasi netissä esimerkiksi Facebookin julkisiin tietoihin
  • Tarkista julkisuusasteukset sosiaalisen median profiileissasi ja mieti kenen haluat julkaisusi ja tietosi näkevän.
  • Suhtaudu varovaisuudella sähköpostiviesteihin jotka vaikuttava roskapostilta tai huijaukselta
  • Mieti kannattaako lomamatkasta (ja samalla tyhjästä asunnosta) kertoa netissä etukäteen. Murtovarkaat saattavat seurata sinuakin
  • Jätä mainokset klikkaamatta, jos niissä luvataan turhia. Esimerkiksi jos mainoksessa ilmoitetaan sinun voittaneen matkapuhelin, on se suurella todennäköisyydellä huijaus.
  • Älä maksa verkossa, jollei sivustolla ole käytössä salattu yhteys maksujen tekoa varten (https kirjainyhdistelmä heti osoiterivin alussa)
  • Asenna mainoksenestoohjelma selaimeesi
  • Pidä virusturvasi koneella ajan tasalla
  • Päivitä niin tietokoneesi kuin internetselaimesi säännöllisesti
  • Mikäli et tunnista puhelinnumeroa, ei siihen ole pakko vastata
  • Puhelimessa voi aina lyödä luurin korvaan epäilyttävälle tai uhkaavalle soittajalle
  • Älä anna turhaan mitään tietojasi epäilyttävälle soittajalle, olipa soitto kuinka viaton tahansa
  • Puhelinmyyjän voi aina keskeyttää ja pyytää poistamaan numerosi heidän rekisteristään. Mikäli olet tilaamassa jotain puhelinmyyjältä, vaadi saada sopimus nähtäväksesi ennen ostoa.
  • Mikäli epäilet joutuneesi huijausyrityksen kohteeksi, tee asiasta rikosilmoitus