Jakso 4: Jorma Winter: ”Jos yhteiskunnalla ei ole varaa pitää huolta omista vanhuksistaan, mitä varten koko yhteiskunta on olemassa?”

Jakso 4: Jorma Winter: ”Jos yhteiskunnalla ei ole varaa pitää huolta omista vanhuksistaan, mitä varten koko yhteiskunta on olemassa?”

Tornion kansallisten senioreiden puheenjohtaja Jorma Winter kertoo podcastissa, miten seniorit vaikuttavat pohjoisessa kaupungissa.

Jorma Winter näkee ikäihmisten neuvoston tärkeimmäksi vaikuttamiskanavaksi kaupungin asioissa.

– Ikäihmisten neuvostolta pyydetään usein kirjallista lausuntoa, mikä on helppo lukaista läpi, laittaa pinon alle ja unohtaa. Lausunnoilla ei ole ollut juurikaan näkyviä vaikutuksia.

– Olen vaatinut, että aina kun kaupungin päättävissä elimissä käsitellään jonkun ihmisryhmän asioita, ryhmän edustajan on oltava paikalla puhumassa.

Jorman mukaan ikäihmisten kohdalla tämä ei ole toteutunut: ikäihmisiä ei ole kutsuttu kuultaviksi heitä koskevassa päätöksenteossa.

Jorma kertoo kaupungin perivän kokoontumistiloista vuokraa senioriyhdistykseltä. Podcastissa hän esittää perustellut argumentit, miksi kaupungin ei kannattaisi näin tehdä.

Jorma toivoo ilmaisia uimahallivuoroja ikäihmisille. Hän muistuttaa senioreiden katsovan tarkkaan, mihin euronsa laittavat.

– Haluamme vaikuttaa ikäihmisten liikkumisen lisäämiseen. Jos saadaan yksi tai kaksi ikäihmistä innostumaan liikkumisesta, sillä voidaan jo vähentää kotihoidon tai laitoshoidon tarvetta.

Jorma näkee, että vaikuttamistyössä ei kannata tavoitella kuuta taivaalta. On saatavia pieniä asioita pikkuhiljaa kohdilleen.

– Jos yhteiskunnalla ei ole varaa pitää huolta omasta infrastruktuuristaan ja omista vanhuksistaan, mitä varten koko yhteiskunta edes on olemassa?

Jorma nostaa podcastissa esimerkiksi Tornion erään vanhainkodin ulkoilumahdollisuudet.

– Vanhainkodin lähellä on asfalttipiha, jonka voisi muuttaa puistoksi. Siinä olisi paikka elämyspuistolle sen sijaan, että se on puolityhjä parkkipaikka. Puisto palvelisi monia ihmisiä parinsadan metrin säteellä.

Teksti: Tiina Saari