Jakso 6: Liisa Torniainen ja Jorma Kurittu: Vanhusten olosuhteista ja verotuksesta puhutaan vähemmän kuin valkoposkihanhien elinolosuhteista

Jakso 6: Liisa Torniainen ja Jorma Kurittu: Vanhusten olosuhteista ja verotuksesta puhutaan vähemmän kuin valkoposkihanhien elinolosuhteista

Eläkeläisten määrä vain kasvaa kasvamistaan Etelä-Savossa, toteavat Mäntyharjussa asuvat Liisa ja Jorma.

Mäntyharjun kansallisten senioreiden puheenjohtaja Liisa Torniainen ja nettisivuista vastaava jäsen Jorma Kurittu toivovat lisää yrityksiä työpaikkoineen Etelä-Savoon.

Jorma ja Liisa perustelevat podcastissa, miksi nuorten ihmisten kannattaisi muuttaa Mäntyharjulle.

– Mäntyharjuun on tänä vuonna syntynyt kymmenen lasta, ja täällä on menehtynyt 80 ihmistä. Nuorisoa kertyy tänne vähän, eläkeläisten määrä vain kasvaa kasvamistaan Etelä-Savossa, Jorma kertoo.

– Lapsiluku on poikkeuksellinen alhainen, yleensä se on ollut 30–40 lapsen kieppeillä Mäntyharjussa. Dramaattinen lasku, Liisa lisää.

Liisan ja Jorman mielestä enemmistössä olevien ikäihmisten ääni tulee myös kuulua Etelä-Savossa. Liisa näkee vaikuttamistyön olevan eritoten verkostoitumista ja keskustelua.

– Toivomme, että sote-palvelut pysyisivät lähipalveluina Mäntyharjussa ja että ne olisivat tasa-arvoisesti saatavilla kaikille.

Sote- ja maakuntauudistuksen esityksen myötä Etelä-Savon maakunnan kohtalo on aiheuttanut epätietoisuutta senioreiden keskuudessa. Liisan mukaan suurin on pelko siitä, miten laadukkaat sote-palvelut pysyvät alueella.

– Toivomme, että sopu maakunnassa syntyisi jollain tavalla.

Liisa toivoo tukea asumiseen ja energiamuotoihin haja-asutusalueella. Hän vetoaa, että ikäihmisiä on tuettava siinä, että he pystyisivät asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

– Vanhusten olosuhteista ja verotuksesta puhutaan yhteiskunnassa vähemmän kuin valkoposkihanhien elinolosuhteista, Jorma lisää.

Teksti: Tiina Saari