Jakso 7: Martti Kankkunen: Senioriyhdistys vaikutti omalta osaltaan Kuhmoisten maakunnan vaihdokseen

Jakso 7: Martti Kankkunen: Senioriyhdistys vaikutti omalta osaltaan Kuhmoisten maakunnan vaihdokseen

Kuhmoisten senioreiden taloudenhoitaja Martti Kankkunen kertoo podcastissa, mihin kaikkeen Kuhmoisen senioriyhdistys on onnistunut vaikuttamaan yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa.

– Ikäihmisten porukka on tärkeä Kuhmoisissa. Kunta ei pystyisi tekemään juuri mitään ilman vapaaehtoistöitä ja kolmatta sektoria, Martti sanoo.

– Suurin juttu on ollut Kuhmoisen maakunnan vaihdos. Siinä senioriyhdistys on ollut aktiivisessa roolissa. Teimme julkilausuman valtioneuvostolle pari vuotta sitten, piiri oli apunamme. Keräsimme adressia ja teimme paljon taustavaikutusta.

Kuhmoinen siirtyy Keski-Suomesta Pirkanmaalle vuoden 2021 alussa. Kunta on halunnut siirtoa terveydenhuollon palveluiden vuoksi.

– Emme ole kokeneet, että olisimme saaneet Keski-Suomesta riittävän hyviä palveluja. Tampereen yliopistosairaalan läheisyys on meille tärkeä.

Martti suhtautuu kriittisesti siihen, että sote-uudistuksen ansiosta sote-palvelut paranisivat ainakaan maaseudulla.

Hän kannattaa lääkäreiden ja hoitajien vastaanottojen lisäämistä netin kautta. Hänen mielestään yhteiskunta säästäisi huomattavasti etävastaanottojen lisäämisellä.

Tätä varten erityisesti ikäihmisten digitaitojen kehittäminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista. Martin mielestä maaseudun seniorit tarvitsevat tukea digitaitojensa kehittämiseen.

– Kaikki asiat menevät nettiin ja palvelut muuttuvat digitaalisiksi. Kohta netissä voi hoitaa lähes kaikki terveyteensä liittyvät asiat.

Martti pitää EETU ry:tä toimivana, mutta kritisoi sitä, ettei eläkeläisten suurella määrällä ole sananvaltaa nykyistä enemmän. Hän toivoo, että ikäihmisiä nousee edelleen myös päättäjiksi.

Teksti: Tiina Saari