Jakso 5: Marjatta Mänty ja Eija Aittola: Ikäihmisten tulee näkyä ja kuulua – saada digi tutuksi ja mahdollisuuksia yhteisölliseen asumiseen

Jakso 5: Marjatta Mänty ja Eija Aittola: Ikäihmisten tulee näkyä ja kuulua – saada digi tutuksi ja mahdollisuuksia yhteisölliseen asumiseen

Riihimäellä vaikuttavat Marjatta ja Eija haluavat vähentää ikäihmisten tuntemaa yksinäisyyttä.

Seniori-podcastin viidennessä jaksossa vaikuttamistyöstä kertovat Riihimäen vanhusneuvoston puheenjohtaja, kansallisten senioreiden jäsen Marjatta Mänty sekä Riihimäen kansallisten senioreiden hallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu Eija Aittola.

Marjatta Mänty on pitkäaikainen vaikuttaja politiikassa ja seniorityössä. Hän näkee, että kun päättäjiin on luotu hyvät suhteet, asiat menevät eteenpäin ja tieto liikkuu.

Marjatta on vaikuttanut viimeksi yhdistysten tilaongelmiin Riihimäellä. Yhdistyksillä ei ole varaa maksaa kalliita vuokria eikä rakentaa omia tiloja tapaamisiaan varten.

– Olemme tehneet aloitteita ja lausuntoja sekä kirjoittaneet lehteen. Tapaamiset kohentavat elämisen laatua ja ehkäisevät yksinäisyyden tunnetta, Marjatta sanoo.

– Ikäihmisten tulee kuulua yhteiskunnassa. Meidän pitäisi näkyä nykyistä rohkeammin: pitää tiivistä yhteyttä oman kunnan päättäjiin, kirjoittaa yleisönosastoihin ja käyttää hyväksi sosiaalista mediaa.

Kaupunginvaltuutettu Eija Aittola on valtuuston jäsenenä viemässä kaupungille viestiä senioreilta. Hänen mielestään ikäihmisiä tulisi olla nykyistä enemmän myös eduskunnassa.

– Lainsäädäntö tehdään siellä. Ihmiset puhuvat vanhustenhoidosta ja senioreiden asumisesta, mutta he eivät ole siinä osallisina itse. Kaikille on tehtävä myös digi tutuksi, Eija sanoo.

Hän ja Marjatta haluavat vähentää ikäihmisten tuntemaa yksinäisyyttä. Lisäksi he kannattavat senioreiden yhteisöllistä asumista.

– Kaikessa rakentamisessa on muistettava esteettömyys. Kun vanhoja tiloja korjataan, myös ne on saatava mahdollisimman esteettömäksi kaikille.

Teksti: Tiina Saari